Coffee Break 18-10-2021

DE VOORBIJE WEEK IN EEN NOTENDOP

 • Zoals verwacht stemde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in met de verhoging van het schuldenplafond, volgend op de beslissing in de Senaat. Hierdoor is er opnieuw wat ademruimte ontstaan tot begin december.
 • De algemene CPI in de VS steeg licht tot 5,4% in september. Hoge voeding- en huurprijzen waren goed voor meer dan de helft van de stijging van 0,4% op maandbasis.
 • Uit de notulen van de FOMC-bijeenkomst in september kwam het idee van een tapering op turbotempo, waardoor de bijkomende obligatie-opkopen tegen medio 2022 aflopen.
 • De Chinese centrale bank verraste beleggers door de rentevoeten met 125bp op te trekken tot 2,75%. De beslissing werd genomen als gevolg van de stijgende inflatierisico’s, vooral de verwachtingen op twee jaar, en de macro-economische onevenwichten.

 

KOMENDE WEEK

 • De markten zullen de Amerikaanse kleinhandelsverkopen over september verwerken. De consumptie van de gezinnen is een belangrijk aandachtspunt, omdat ze goed is voor zowat twee derde van het Amerikaanse bbp.
 • De EU-leiders zullen samenkomen voor de Europese Raad in Brussel. Hoewel de torenhoge energieprijzen het belangrijkste agendapunt worden, staat het digitale beleid ook hoog op de agenda.
 • Argentinië zal tussentijdse verkiezingen organiseren.
 • Duitsland zal zijn IFO Ondernemersvertrouwenindicator bekendmaken, die drie maanden op rij is

BELEGGINGSCONVICTIES

 • Kernscenario
  • We zien nog steeds opwaartse en neerwaartse risico’s voor risicovolle activa.
  • Enerzijds is ons basisscenario dat het economisch herstel zich zal doorzetten, en nog bijlange niet aan het einde van de cyclus is gekomen (bbp +4,3% in de VS en in de eurozone in 2022, +5,5% in China). Dankzij soepele financiële condities en voorzichtige centrale banken zal ‘TINA’ de komende maanden het devies blijven, wat aandelen onderstut.
  • Anderzijds kan de hardnekkige inflatiedruk ervoor zorgen dat de financiële condities bruusker worden verstrakt, wat een voortijdige krimp kan veroorzaken. Hoewel dit niet ons basisscenario is, kunnen we ons voorstellen dat een dergelijke anticipatie aanleiding kan geven tot meer volatiliteit en correctiefasen op de aandelenmarkten.
  • Wij blijven in een afwachtende positie tussen bullish en bearish risico's voor aandelen aangezien de volatiliteit sinds september is toegenomen.
  • We denken dat dit nog steeds een gunstige omgeving is voor niet-Amerikaanse aandelen, valueaandelen en -activa (banken) en kortlopende vastrentende beleggingen.
 • Risico's
  • Er zijn talrijke bottlenecks aan de aanbodzijde, en die zullen langer duren dan verwacht. Overal zijn de voorraden laag, en de bottlenecks wegen op de output in de verwerkende nijverheid. Er is een gebrek aan grondstoffen, halfgeleiders en arbeidskrachten.
  • De inflatoire druk is hieraan te wijten: zo hebben er energieprijzen in Europa een recordhoogte bereikt.
  • De groei van de bedrijfswinsten kan worden gefnuikt door een vertragende economische groei of productieonderbrekingen, die veroorzaakt worden door een extreme situatie van aanbodbeperkingen.

RECENTE ACTIES BINNEN DE ACTIVA-ALLOCATIESTRATEGIE

Risicovolle activa zitten in een evenwichtige context, met negatief economisch nieuws en positieve inflatieverrassingen, die de vrees voor stagflatie oppoken. Na een uitgesproken vertraging zal de groei nu naar verwachting weer aantrekken in zowel de VS als China. Dankzij de verbetering van de gezondheidstoestand zouden talrijke economieën verder moeten kunnen heropenen, terwijl de consumptie verder aangevuurd zal worden door opgebouwd spaargeld en de blijvende ondersteuning van de overheden. Hoewel de inflatie waarschijnlijk hoger zal uitvallen dan verwacht, zal ook de groei positief blijven verrassen.

 

ALGEMENE ACTIVASTRATEGIE

We verwachten ons aan een meer zijdelings evoluerende fase, waarin de volatiliteit mogelijk kan oplopen, vooraleer we een duidelijker richting inslaan en de groei opnieuw aantrekt. We zijn neutraal voor aandelen na zeer sterke prestaties sinds begin dit jaar, en gelet op het evenwicht tussen positieve en negatieve risico’s.

 1. We hebben een blootstelling aan activa die van de heropleving / het herstel na COVID-19 profiteren
  We zijn neutraal in aandelen, onderwogen in obligaties, met een voorkeur voor aandelen van buiten de VS, en dan vooral voor Latijns-Amerikaanse aandelen en Chinese A-aandelen.
  We zijn onderwogen in overheidsobligaties en handhaven een korte duratie. We concentreren ons op de bron met de hoogste carry, namelijk groeilandobligaties. We blijven neutraal ten aanzien van Amerikaanse en Europese investmentgrade obligaties. We hebben een positie in de NOK.
 2. Positief voor Smallcaps
 3. Positief voor Wereldwijde Banken
 4. Positief voor langetermijngroeithema’s
  Milieuoplossingen, digitalisering en gezondheidszorg zijn onze sterkste thematische convicties. Technologie- en innovatiethema’s alsook Oncologie en Biotechnologie zijn sectoren met een hoog groeipotentieel.

 

ourpositioning_NL.jpg