Coffee Break 27-1-2020

DE VOORBIJE WEEK IN EEN NOTENDOP

 • De eerste PMI’s voor januari zijn verbeterd in overeenstemming met onze visie dat de economie deze winter uitbodemt. Het verbeterende nieuws zorgt ook voor een optimistischer stemming.
 • De bedrijfs- en politieke leiders van de wereld kwamen samen in Davos voor het World Economic Forum. Bij de belangrijkste thema’s behoorden de klimaatverandering, artificiële intelligentie en de geopolitieke spanningen.
 • De ECB liet haar beleidsrente ongewijzigd, zoals verwacht, en lanceerde een strategische evaluatie. Ze wil het inflatiedoel dat haar opdracht betreffende de prijsstabiliteit bepaalt, opnieuw bekijken tegen het einde van het jaar.
 • In Wuhan, China, is een nieuw virus, het 2019-nCov, ontdekt. Volgens epidemiologen en de Wereldgezondheidsorganisatie was het echter nog te vroeg om wereldwijde noodmaatregelen voor de gezondheid te nemen.

KOMENDE WEEK

 • De onzekerheid rond het coronavirus dat werd ontdekt in het Chinese Wuhan zet het sentiment van beleggers onder druk. De Wereldgezondheidsorganisatie zei dat het te vroeg is om wereldwijde noodmaatregelen te nemen inzake gezondheidszorg, gelet op de beperkte en binaire aard van het virus.
 • In de VS maakt 40 % van de S&P 500-marktkapitalisatie zijn cijfers voor het vierde kwartaal van 2019 bekend, aangezien grote bedrijven zoals Apple, Microsoft, Facebook, Boeing, Amazon, Exxon en Caterpillar hun resultaten zullen publiceren.
 • De brexit gebeurt officieel tegen het einde van de week. In werkelijkheid betekent de overgangsperiode dat de economische relatie ongewijzigd blijft tot 31 december 2020.
 • Het wordt ook een cruciale week voor de centrale banken, want zowel de Fed als de Bank of England beslist over haar rentes. In de VS is de kans groot dat de rentevoeten on hold blijven ondanks 4 nieuwkomers onder de 12 stemgerechtigden. In het VK verlaagt de Bank of England de rentes mogelijk al de komende week tijdens de laatste MPC-vergadering van gouverneur Carney.
 • Op het vlak van de cijfers zullen de Duitse Ifo-index en de Chinese PMI’s naar verwachting bevestigen dat de economie aan de betere hand is. Het onderzoek van de University of Michigan naar het consumentenvertrouwen werpt nieuw licht op de toestand van de Amerikaanse consumptie.

BELEGGINGSOVERTUIGINGEN

 •  Kernscenario
  • Ons scenario voor 2020 is constructief, omdat de economie naar verwachting zal uitbodemen maar de wereldwijde rendementen wellicht ook lager zullen zijn dan in 2019.
  • In 2020 zullen de Amerikaanse verkiezingen van 3 november de markten in belangrijke mate sturen. De onzekerheid over de wereldhandel zal naar verwachting overgaan in een onzekerheid over de verkiezingen in de VS.
  • De centrale banken hebben een enorme monetaire verruiming doorgevoerd. In de VS houdt de Fed een nieuwe ronde van activa-aankopen, zonder dat quantative easing te noemen. Haar soepele houding is een meevaller op middellange termijn voor de combinatie wereldwijde groei-inflatie en de komende cijfers zouden dat moeten weerspiegelen.
  • In de groeilanden verzacht de Chinese overheid de impact van de handelsoorlog en de vertragende wereldwijde groei met behulp van de ‘gepaste’ valuta-, monetaire en fiscale instrumenten. Begin januari heeft de Chinese centrale bank de verplichte kapitaalreserves voor banken voor de 8ste keer in 2 jaar tijd verlaagd.
 • Blik op de markt
  • De politieke risico’s zijn beduidend verminderd: de VS en China hebben eindelijk een eerste handelsovereenkomst getekend. De onderhandelingen over een tweede handelsovereenkomst zullen onmiddellijk van start gaan, maar Donald Trump heeft al aangegeven dat hij misschien tot november wacht. De volgende horde in de brexitsage is een handelsakkoord tussen het VK en de EU.
  • Men spreekt steeds vaker over een ambitieus klimaatplan en een Europese bankenunie. De cyclische en waardeaandelen profiteren mogelijk van de betere vooruitzichten op dat vlak.
  • De relatieve waardering van aandelen tegenover obligaties blijft aantrekkelijk.
 • Risico's
  • De stemming en positionering zijn verbeterd in overeenstemming met de stijgende markten, en kunnen buitensporig worden.
  • Het handelsconflict tussen de VS en China. De relaties tussen de Amerikaanse president Trump en China zullen wellicht altijd gespannen zijn.
  • De binnenlandse politieke kwesties in de VS bv. Donald Trump staat terecht voor machtsmisbruik en tegenwerking van het Congres. Hoewel de voorverkiezingen bij de Democraten al een jaar lopen, stemmen ze pas vanaf februari wie tijdens de algemene verkiezingen tegen president Trump zal opkomen.
  • De geopolitieke vraagstukken (bv. Hongkong, Iran, Chili) (bv. Iran, Hongkong) blijven tot de onopgeloste lopende zaken behoren. Ze kunnen volatiliteitsschokken en aantrekkelijke instapmomenten creëren.

RECENTE ACTIES BINNEN DE ACTIVA-ALLOCATIESTRATEGIE

We verlagen onze aandelenblootstelling tactisch naar ‘neutraal’, omdat de onzekerheid rond het nieuwe coronavirus weegt op het sentiment van beleggers, dat de vorige periode aanzienlijk was verbeterd. We zijn nu neutraal voor aandelen uit de eurozone en de groeilanden. Het lijkt er nog altijd op dat de economische cyclus uitbodemt en de financiële markten reiken tot nieuwe hoogten, vooral in de VS. We blijven overwogen in aandelen, maar hebben wat bescherming toegevoegd omdat de stemming en de positionering zijn verbeterd, zonder evenwel euforisch te zijn. We zullen daardoor profiteren van de huidige goedkope volatiliteit. We zijn overwogen in aandelen uit de eurozone en de groeilanden. We zijn neutraal in aandelen uit de VS, het VK en Japan. We blijven behoedzaam met onze blootstelling aan overheidsobligaties van de geïndustrialiseerde landen en hebben onlangs wat bescherming toegevoegd vanwege de stijgende inflatieverwachtingen. We verkopen onze laagrentende overheidsobligaties en handhaven een blootstelling aan groeilandobligaties, met inbegrip van bedrijfsobligaties uitgegeven in de groeilanden. We blijven eveneens belegd in de JPY en goud, die hun rol van veilige haven vervullen.

ALGEMENE ACTIVASTRATEGIE

 • We verlagen onze aandelenblootstelling tijdelijk naar ‘neutraal’
  • We zijn neutral voor aandelen uit de groeilanden. Na een stijging met 10% sinds begin december weegt de onzekerheid rond het coronavirus op het sentiment van beleggers. De meest recente macro-economische statistieken wijzen erop dat de economische cyclus uitbodemt en het herstel ontluikt. De handelsspanningen zijn afgenomen. De waarderingen zijn aantrekkelijk in vergelijking met de andere regio’s.
  • We zijn neutral voor aandelen uit de eurozone. De meest recente macro-economische cijfers wijzen ook op het uitbodemen van de economie. Er ligt een unieke kans voor het grijpen in de fiscale verruiming en het beleid van de ECB is langer voorspelbaar.
  • We zijn neutraal ten aanzien van Amerikaanse aandelen. De meest recente macro-economische cijfers wijzen op het uitbodemen van de economie. Er ligt een unieke kans voor het grijpen in de fiscale verruiming en het beleid van de ECB is langer voorspelbaar.
  • We zijn neutraal ten aanzien van het VK. De deadline voor de brexit komt dichterbij, maar de economische relatie met de EU blijft ongewijzigd tot het einde van dit jaar. De kans is groter geworden dat de Bank of England de rente zal verlagen. De waardering en het concurrentievoordeel van een zwakke munt maken het land aantrekkelijk. De positionering van beleggers groeit vanaf lage niveaus.
  • We blijven neutraal ten aanzien van Japanse aandelen. We hebben geen convictie, ook al heeft eerste minister Shinzo Abe fiscale steunmaatregelen aangekondigd. Die maatregelen moeten de impact van de btw-verhoging verzachten, omdat die de consumptie en het vertrouwen heeft aangetast. De arbeidsmarkt blijft in ieder geval gunstig.
 • We zijn onderwogen ten aanzien van obligaties, behouden een korte duratie en diversifiëren weg van overheidsobligaties.
  • We verwachten dat de rentes en obligatierendementen heel geleidelijk naar boven zullen kruipen, maar laag zullen blijven.
  • De ECB heeft pas haar eerste strategische evaluatie sinds 2003 opgestart. Die evaluatie beoordeelt tegen eind dit jaar haar formulering van de prijsstabiliteit, haar instrumenten voor het monetaire beleid, haar economische en monetaire analyses alsook haar communicatiepraktijken.
  • We verkopen onze laagrentende overheidsobligaties. We hebben onlangs een bescherming tegen de stijgende inflatieverwachtingen gekocht. Bij de kredieten gaat onze voorkeur naar groeilandobligaties, met inbegrip van bedrijfsobligaties uitgegeven in de groeilanden.
  • We diversifiëren met een blootstelling aan goud en de JPY, die beide hun rol van veilige haven vervullen.