07 NOV

2019

Asset allocatie , Brexit , Stefan Keller , Onderwerpen

De brexitrisico’s zijn afgenomen

In de loop van oktober heeft Candriam zijn visie over de Britse markt bijgesteld. Nadat we onze short GBP-positie in onze portefeuilles hadden geneutraliseerd begin oktober, beslisten we in de loop van de maand om onze onderwogen positie in Britse aandelen te neutraliseren in de portefeuilles die we beheren. Candriam was gedurende de volledige brexitepisode onderwogen, en dat al voor de stemming in juni 2016.

Sinds Boris Johnson eind juli zijn functie heeft opgenomen, denken we dat het risico op een no-deal brexit eind oktober, of daarna, fors is afgenomen. Onze analyse geeft aan dat het Brits pond de kanarie in de koolmijn is. Daarom hebben we snel gehandeld en de short GBP-positie afgesloten toen we zagen dat er enige bereidheid ontstond om uit de impasse te geraken. Volgens ons is de afname van de brexit risicopremie een positieve factor voor binnenlandse Britse aandelen, die minder zouden mogen lijden onder een versterkend GBP dan de meer internationaal actieve largecaps die genoteerd zijn in Londen.

Na de verschuiving in de richting van een pro-Europese regering in Italië, betekent de (waarschijnlijke) oplossing voor de brexit dat het politieke risico in Europa afgenomen is. Wanneer we vooruitblikken, betekent dit dat de twee belangrijkste potentiële groeiverstorende factoren zijn weggevallen. Hierdoor worden investeringen voor niet-Europese beleggers aantrekkelijker. Bovendien ziet het ernaar uit dat beleggers in hun allocatie weinig posities hebben in het VK. De recente instromen in pan-Europese beleggingsfondsen die werden opgetekend, bevestigen deze kijk.

Bovendien zien we aantrekkelijke relatieve waarderingen, die al rekening houden met de brexitimpact. Vooral de negatieve gevolgen van de dreiging van een no-deal brexit tijdens de zomermaanden heeft ervoor gezorgd dat de relatieve waarderingen van de Britse markt zijn gedaald tot onder één standaardafwijking van het langetermijngemiddelde ten opzichte van het ruime Europese aandelenuniversum.

In de toekomst verstoort het politieke gekrakeel de plausibele eindresultaten, die variëren van een deal van eerste minister Johnson tot helemaal geen brexit. Het is waarschijnlijk dat het GBP en Britse activa volatiel zullen zijn in de aanloop naar de algemene verkiezingen op 12 december, maar op middellange termijn denken we dat het risico op een lagere Britse munt en activa is afgenomen.

Grafiek 1
Europese aandelenfondsen hebben de afgelopen 2 weken inflows opgetekend

Source : BofAML, Candriam

Grafiek 2
De Britse aandelenmarkt houdt al verschillende jaren rekening met heel wat negatief nieuws

Source : Refinitiv, Candriam

 

Stefan Keller

Asset Allocation Strategist

See More

Asset Allocation Team

See more

Asset
Allocation
News

Read all articles