10 OKT

2019

Aandelen , Oncologie , SRI , Onderwerpen

De Nobelprijs Geneeskunde voor de strijd tegen kanker!

Alle organismen hebben zuurstof nodig om de opgenomen voeding om te zetten in energie. Ons lichaam kan zich aanpassen aan een wisselend zuurstofniveau: wanneer het zuurstofpeil in de atmosfeer verlaagd wordt (bv. op grote hoogtes), dan zorgen ingebouwde mechanismen ervoor dat er in moeilijke omstandigheden voldoende zuurstof wordt verdeeld over alle lichaamsdelen. De belangrijkste speler in dit mechanisme is de zogenaamde hypoxia induced factor (HIF), die ervoor zorgt dat er meer rode bloedcellen worden aangemaakt en dat de cellen en de aangroei van nieuwe bloedvaten indien nodig in overlevingsmodus gaan. Dit verfijnde proces kan zich echter ook tegen ons keren, want kankercellen kunnen het gebruiken om het metabolisme en de groei in een lagezuurstofomgeving, zoals binnen de solide tumor, efficiënter te laten verlopen.

De winnaars van de Nobelprijs dit jaar – William Kaelin, van het Dana-Farber Cancer Institute, Harvard Medical School, Peter Ratcliffe, van Oxford University, en Gregg Semenza, van de Johns Hopkins University, hebben het moleculaire mechanisme ontcijferd van HIF-zuurstofbewaking en de mogelijke gevolgen ervan voor kanker. Dankzij hun werk kunnen we nu een van de belangrijkste processen in de natuur aanwenden om kanker te bestrijden. Dat roept de belangstelling op van grote en kleine farmabedrijven. Zo werkt Peloton Therapeutics momenteel aan het geneesmiddel voor nierkanker dat dit mechanisme gebruikt. Dit private in Dallas gevestigde bedrijf werd in mei van dit jaar overgenomen door Merck & Co voor een totaalbedrag van 2,2 miljard USD, net voor de geplande beursgang.

Voor het tweede opeenvolgende jaar wordt de Nobelprijs Geneeskunde uitgereikt aan onderzoekers wiens inzichten nuttig zijn op het vlak van oncologie. Vorig jaar kregen James Allison en Tasuku Honjo de prijs voor hun werk rond de zogenaamde ‘checkpoint inhibitoren’, die het paradigma van kankerbehandelingen over de hele wereld diepgaand hebben veranderd.

Laten we hopen dat het onderzoek op dit vlak doorgaat, en dat het op de eerste plaats bijdraagt tot de ontwikkeling van nieuwe, meer doeltreffende en nauwkeurige technologische wapens om ervoor te zorgen dat kanker een ziekte wordt waarmee iedereen kan leven. 

 

Disclaimer

De in deze informatie vermelde aandelen worden slechts ter illustratie vermeld. <br/<Onderhavig document vormt geen onderzoek op beleggingsgebied zoals bepaald in Artikel 36, paragraaf 1 van gedelegeerde verordening (EU) 2017/565