17 JUN

2019

Vastrentend , Onderwerpen

Weinig zichtbaarheid en geopolitiek rumoer

 

Europese aandelen: gezondheidszorg en nutsbedrijven als enigen omhoog ...

De autosector en halfgeleiders daalden de voorbije periode het sterkste door de handelsspanningen, terwijl de gezondheidszorg en nutsbedrijven als enigen omhooggingen. De financiële instellingen zakten ook omdat de obligatierentes weer op een laag niveau belandden en zo op de winstvooruitzichten van de sector wogen. In het algemeen vertroebelen de constant zwakke wereldwijde economische cijfers en de afwezigheid van een specifieke datum voor de herneming van de Amerikaans-Chinese handelsgesprekken de zichtbaarheid van de winsten en wegen ze op de risicoappetijt in dit deel van de wereld. Ze zorgen ook voor een krappe relatieve waardering van kwaliteitsbedrijven tegenover waardebedrijven.

We handhaven onze algemene positionering in Europa en volgen de Duitse Bund nauwgezet op, als een goede angstindicator voor de markten. We houden tevens de huidige versnippering van / spanning tussen stijlen in het oog, want ze zorgt mogelijk voor een ommekeer nadat de markten blijkbaar te hoog zijn doorgeschoten.


 


Amerikaanse aandelen: defensieve sectoren presteerden beter dan de brede markt

De meeste beleggers hoopten op een succesvolle afronding van de Chinees-Amerikaanse handelsonderhandelingen en/of de brexitgesprekken. Dat was uiteindelijk niet het geval.

De steile klim van de wereldwijde aandelenmarkten sinds begin dit jaar kwam in mei abrupt ten einde. De meeste beleggers verwachtten/hoopten dat de Chinees-Amerikaanse handelsonderhandelingen weldra succesvol zouden worden afgerond, maar zij moesten hun mening herzien toen de handelsgesprekken volledig stukliepen. President Trump verhoogde zelfs de tarieven op voor USD 200 mld. aan nieuwe goederen en zette de Chinese koploper Huawei op een zwarte lijst (geen enkel bedrijf mag producten die voor meer dan 25 % aan Amerikaanse inhoud bevatten, naar Huawei of zijn dochterondernemingen verzenden). Op een grotere schaal kan de wereldeconomie zware schade lijden als het handelsconflict verder escaleert. Daarom gingen de obligatierentes bijna overal ter wereld omlaag: de beleggers vluchtten naar veilige havens.

In de VS presteerden de meeste defensieve sectoren beter dan de brede markt, terwijl de cyclische waarden (discretionaire consumptiegoederen, industrie) achterbleven. Zodanig bracht onze overwogen positie in bedrijven uit de gezondheidszorg goed op. Onze onderwogen blootstelling aan communicatiediensten kostte ons dan weer een beetje geld.

De kleine bedrijven in de VS presteren nu al een paar maanden minder goed, wat wijst op het einde van de cyclus.

We behouden onze behoedzame/neutrale positie in onze Amerikaanse sectorallocatie alsook een overwogen blootstelling aan de gezondheidszorg, omdat die sector minder gevoelig is voor een escalatie van de handelsoorlog. We volgen de positie in de gezondheidszorg van dichtbij op, want ze komt misschien in gevaar door de nationale debatten over de programma’s van de sociale zekerheid. Onze globale positionering in de VS blijft ongewijzigd, maar we houden de communicatiediensten en technologie in de gaten om op een goed instapmoment opnieuw te investeren.

 

Aandelen uit groeilanden: stopzetting van de handelsgesprekken

De groeilandaandelen beleefden hun slechtste maand van 2019 en bleven achter bij de geïndustrialiseerde landen.

De wereldwijde aandelenmarkten beleefden hun – tot nu toe – slechtste maand van 2019, die hun rendementen sinds begin dit jaar deed slinken. Het beleggersoptimisme over het ontluikende wereldwijde groeiherstel verkruimelde immers na de opflakkerende handelsspanningen.

Azië leed er het meeste onder. China werd namelijk getroffen door de stopzetting van de handelsgesprekken met de VS, de doorvoering van extra tarieven en het verbod op bedrijven zoals Huawei, terwijl Korea en Taiwan de druk voelden omdat de technologiesector zwaar doorweegt in de benchmarks van beide landen en omdat ze sterk blootstaan aan de wereldhandel.

De ASEAN-landen en India fungeerden als veilige havens. India werd daarbij geholpen door de overwinning van de regerende BJP tijdens de algemene verkiezingen, waardoor de continuïteit van het beleid wordt gegarandeerd. EEMEA en Latijns-Amerika stonden eveneens onder druk, maar in mindere mate.

Aan het einde van de maand werd Mexico het nieuwste slachtoffer van de voortdurende handelsspanningen. De Amerikaanse president Donald Trump besloot immers plotseling om een tarief van 5 % op alle Mexicaanse exportgoederen naar de VS te heffen om de illegale immigratie onder controle te krijgen.

We hebben onze Chinese blootstelling teruggebracht tot ‘neutraal’ door in de eerste plaats de niet-Amerikaanse aandelen die in de VS worden verhandeld, te verkopen en hebben wat opbrengsten herbelegd in India. Onze positie ten aanzien van de Indiase bedrijven blijft evenwel neutraal, gezien de recente stijging van die markt. We behouden onze overwogen positionering in Brazilië om te profiteren van de huidige economische herstelplannen.