03 JUN

2019

Onderwerpen , SRI , Suiker

Waarom focussen op suiker?

Waarom focussen we op suiker? Waarom zien we suiker als een probleem? Het is tenslotte een belangrijk basisingrediënt voor de voedingsindustrie, net als bloem, zetmeel, rijst, oliën, koffie, cacao, vlees, melk, eieren, etc.

Suiker is een koolhydraat, en dus een elementaire energiebron en cruciaal voor de werking van het centrale zenuwstelsel, brengt de Amerikaanse Sugar Association in herinnering. Suiker is een ingrediënt dat van nature voorkomt in vruchten (fructose), melk (lactose), groenten (glucose, sucrose, zetmeel), honing (fructose en glucose) en zelfs in granen (maltose). De problemen worden echter vooral veroorzaakt door toegevoegde suikers, als ingrediënt in bereide voedingsmiddelen.

De industrialisatie en de verstedelijking hebben onze manier van eten radicaal veranderd. De industrialisatie heeft niet alleen de manier waarop boerderijen werken omgevormd, ze heeft ook het soort voedsel dat beschikbaar is, veranderd. Men begon voedsel via industriële processen te wijzigen, nog voor het op ons bord belandde. Bovendien voegden voedingsproducenten smaakversterkers zoals zout, vetten en suiker toe om hun producten aantrekkelijker te maken voor consumenten. Suiker wordt niet alleen gebruikt om voeding zoeter te maken, maar wordt ook aangewend als bewaarmiddel, vulstof, textureermiddel, fermentatieregelaar, kleurstof en smaakversterker. Suiker vervult vele belangrijke fysieke functies in de bereiding van voedingsmiddelen, zoals blijkt uit de grafiek over de functionele rollen van suiker.


Als ingrediënt in industriële voeding kent suiker vele gedaanten. Sinds de jaren 1970 wordt glucose-fructosestroop (HFCS) of isoglucose, een zoetmiddel gemaakt van maïszetmeel, steeds vaker gebruikt in de VS en Europa. De stroop is heel populair in de voedingssector, omdat hij minder duur en eenvoudiger te verwerken is dan kristalsuiker. Hij heeft daardoor mogelijk het zware gebruik van suiker in bereide voedingswaren in de hand gewerkt.

Daar begint de suikeruitdaging. Suiker draagt nu op grote schaal bij aan ongezonde eetgewoonten. De voedingsindustrie heeft het ingrediënt, in zijn diverse vormen, te veel gebruikt, waardoor de internationale, nationale en lokale overheden nu regelgeving doorvoeren om de consumptie ervan te verminderen. Toch zorgen de functionele rollen van suiker ervoor dat de nieuwe recepten een uitdaging worden.

Wij menen dat het ook een uitdaging voor de smaakpapillen is. Omdat de consumenten gewend, of verslaafd, zijn geraakt aan de zoetheid van bereide voeding, heeft de sector tot nu toe maar weinig alternatieven voor toegevoegde suikers gevonden om zijn voedingswaren aantrekkelijk te maken. Een studie uit 2017 toonde aan dat de toegevoegde suikers in Europa bijdroegen aan 7 % tot 11 % van de totale energie-inname van volwassenen, en een nog hoger aandeel van 11 % tot 17 % in de energie-inname van kinderen vormden. Het wijst erop dat zoete producten en dranken de grootste bijdrage leveren aan de inname van toegevoegde suikers[1] . Uit cijfers over het suikergebruik in Europa blijkt dat 18 % van de suikers wordt toegepast in geproduceerde dranken. Zoete dranken zijn ook de belangrijkste bron van toegevoegde suikers bij de Amerikaanse bevolking, wat de hang van onze westerse samenleving naar zoete drankjes illustreert.

Suiker is niet het enige ‘slechte’ ingrediënt in voeding. De hoeveelheden zout en vet dragen eveneens bij tot de ongezonde moderne eetgewoonten, en worden beiden bestreden door de toezichthouders op de volksgezondheid. De suikerlobby heeft het debat over de effecten van suiker op de gezondheid echter gestuurd en uitgesteld. Toch zien we nu een inhaalbeweging zowel in de regulering als in het bewustzijn van consumenten. Tot nog toe heeft de vermindering van de hoeveelheid zout tot de meest opvallende veranderingen geleid en de grootste impact op de volksgezondheid gehad. Organisaties uit de gezondheidszorg hopen nu dat de hoeveelheid suiker in voedingswaren aanzienlijk zal verbeteren, maar ze beseffen dat de uitdaging van minder suiker veel groter is.

Onder druk van de regelgeving en de vraag van consumenten naar gezondheid en transparantie werken de voedingsproducenten nu aan nieuwe recepten en een betere etikettering. De voedingsrecepten opnieuw uitvinden en tegelijk de klanten tevreden en trouw houden, is een dure uitdaging voor de sector. Candriam beoordeelt de positionering van de bedrijven waarin het belegt, aan de hand van verschillende langetermijntrends. We zien meer verantwoordelijk gedrag, zoals de aanpak van voedingsvraagstukken, als een belangrijke drijfkracht achter de langetermijnprestaties van voedingsproducenten.

 

[1]A review of total & added sugar intakes and dietary sources in Europe, Veronique Azais-Braesco, Diewertje Sluik, Matthieu Maillot, Frans Kok and Luis A. Moreno, 2017. 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5251321/