Coronavirus: "De situatie is ernstig, maar niet hopeloos"

  • Exponentiële verspreiding van het virus in Europa en de VS, Azië wordt de situatie stilaan meester
  • Een vaccin voor Covid-19 verwacht men binnen 12 tot 15 maanden; meer dan 100 miljoen dosissen van het vaccin voor de bevolking is een enorme inspanning voor de sector; het gebruik van gepaste geneesmiddelen kan de verspreiding tegenhouden
  • Gezondheidszorg en biotech onder druk: Bedrijven in de sector doen het beter dan de brede aandelenmarkt en houden stand in de economische neergang

Italië meldt dat het aantal besmette personen en overlijdens een piek bereikt. In Duitsland spreekt het Robert Koch Institute over tien miljoen mensen die het coronavirus de komende maanden zouden kunnen oplopen, tenzij de huidige sociale beperkingen nauwlettend worden opgevolgd. Daarom is de situatie ernstig, maar geenszins hopeloos.

Wat is de situatie?

We richten onze blik op Azië om te zien hoe we het kunnen aanpakken. In China zijn er momenteel zowat twintig nieuwe besmettingen per dag. De meeste mensen die echter positief hebben getest, komen uit het buitenland. De Zuid-Koreanen hebben ondertussen de ziekte ook onder controle, en dat geldt ook voor Singapore. Dat toont aan dat de weliswaar strikte maatregelen die daar worden genomen, wel degelijk werken. In Europa en de Verenigde Staten neemt het aantal besmette personen echter exponentieel toe. Een voor de redenen voor de snel groeiende curves is dat er nog maar pas voldoende tests ter beschikking zijn gekomen. Bovendien kan de incubatieperiode een week of langer duren. De statistieken zullen de komende week echter beangstigend zijn.

Daarna is er een goede kans dat deze curve zal afvlakken. We mogen verwachten dat de maatregelen die onlangs werden genomen om direct contact tussen mensen te vermijden doeltreffend zullen zijn. Tot alle patiënten bekend en verzorgd zijn, zullen de wereldwijde inspanningen worden volgehouden en opgevolgd. Indien dat lukt, kunnen we het coronavirus uitroeien. Er zijn sterke indicaties dat het virus volgende winter weer zal opduiken, maar de wereld zal dan veel beter voorbereid zijn. Het is erg waarschijnlijk dat er daartegen vaccins en geneesmiddelen zullen zijn.

Hoe lang duurt het nog voor er een vaccin komt?

Talrijke bedrijven in de gezondheidszorg en biotechsector werken momenteel koortsachtig aan de ontwikkeling van een vaccin. Het zal echter waarschijnlijk nog minstens twaalf tot vijftien maanden duren voor het vaccin klaar is. Optimistischer, maar niet onmogelijk, is dat de eerste dosissen in december dit jaar kunnen worden toegediend. Dat neemt niet weg dat de ontwikkeling van een vaccin slechts één kant van dezelfde munt is. De productie van zowat 100 miljoen vaccindosissen voor de bevolking betekent ook dat de sector een enorme inspanning zal moeten leveren. Het is goed dat niet enkel een paar bedrijven, maar talrijke ondernemingen tezelfdertijd werken aan vaccins. Dat geldt ook voor de grote marktleiders, die snel de nodige capaciteit kunnen opbouwen. Een ander positief aspect is dat het nieuwe coronavirus amper muteert op dit moment. Dat staat in contrast tot de seizoensgriep. Daarom is er een goede kans dat een vaccin in 2021 ook zal werken.

De ontwikkeling en het gebruik van geneesmiddelen kan ook helpen in de strijd tegen het coronavirus. Er bestaan twee benaderingen. In China wordt er een geneesmiddel getest dat oorspronkelijk werd ontwikkeld voor ebola. Het zorgt ervoor dat het virus zich niet kan verspreiden in het menselijk lichaam. Een ander idee gaat uit van een ander perspectief. Voor veel patiënten is het immers niet de infectie zelf die de meeste schade toebrengt, maar een soort overreactie van het immuunsysteem, zeker bij oudere mensen. Er is hoop dat we deze spiraal kunnen stoppen. Dat zou de ziekte niet voorkomen, maar de sterftegraad aanzienlijk verlagen. Dergelijke geneesmiddelen worden bijvoorbeeld gebruikt om artritis of het HI virus te bekampen. De eerste onderzoeken tonen aan dat ze ook Covid-19 kunnen stoppen.  We mogen hopen op snelle vooruitgang, omdat de geneesmiddelen al werden goedgekeurd. Het enige wat nog nodig zou zijn, zijn klinische proeven waarbij honderden patiënten in ziekenhuizen betrokken zijn. Indien de geneesmiddelen voor snellere genezing zorgen en er geen nieuwe neveneffecten opduiken, kunnen goede klinische cijfers vanaf september of oktober beschikbaar zijn.

Hoe reageert de biotechsector?

De gezondheidszorg- en biotechsector is ook niet immuun voor het algemene marktsentiment en de schommelingen. Wanneer het regent, wordt iedereen nat. De shutdown treft de volledige wereldeconomie op een ongeziene wijze, en ook de gezondheidssector.  Doktersbezoeken die niet strikt nodig zijn worden uitgesteld, maar de sector zelf is relatief stabiel. Behandelingen voor kankerpatiënten zullen niet abrupt worden onderbroken, en zeldzame ziektes zullen maximale aandacht krijgen. In vergelijking met wereldwijde indices, zoals de MSCI World, heeft de gezondheidssector veel beter stand gehouden.

Eén ding is echter zeker: de bedrijfsresultaten voor de volgende twee kwartalen zullen waarschijnlijk niet goed zijn. Niemand weet hoe lang de tijdelijke wereldwijde beleidsmaatregelen nog zullen duren, en welke concrete gevolgen de huidige neergang zal hebben voor de markten. Er bestaat echter een zeer reële kans dat de economie tegen de zomer van 2021 opnieuw normaal zal draaien. Beleggers kunnen zeker het verschil maken hier: wie op lange termijn denkt en de komende maanden kan uitzitten, ziet kwaliteitsbedrijven die momenteel gekocht kunnen worden tegen veel aantrekkelijkere koersen dan enkele weken geleden.

Snel zoeken

Krijg sneller informatie met één enkele klik

Ontvang inzichten rechtstreeks in uw inbox