27 APR

2017

Vastrentend , Onderwerpen

Overwogen in hoogrentend en onderwogen in buitenlandse schuld die gevoelig is voor de Amerikaanse rentes

Strategie groeilandobligaties

De externe risico's voor de groeilanden blijven hoog vanwege de aanzienlijke onzekerheid over de impact van het beleid van de nieuwe Amerikaanse regering, Europese verkiezingen en de brexit op de groeilanden. De groeilanden starten deze periode met sterke fundamentals, aangezien de belangrijkste risico's voor de activaklasse – vertraging in China en een vlucht uit grondstoffen – de voorbije 18 maanden zijn afgenomen en de groei zich herstelt in de groeilanden. We behouden een OW in buitenlandse schuld omdat we positief gestemd blijven over grondstoffen en olie in het bijzonder, alsook over specifieke eigenaardige re-ratingverhalen.

 

Overwogen in hoogrentend en onderwogen in buitenlandse schuld die gevoelig is voor de Amerikaanse rentes

De risicopremies op groeilandobligaties in harde valuta's (EMD HC) zijn meer dan hersteld van het verrassende resultaat van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. EMD lijkt geen waarde te bieden op absolute basis – op 317 bp, verhandelen spreads voor groeilanden binnen het 5-jarige gemiddelde van 337 bp – maar de relatieve waardering tegenover hoogrentend krediet en krediet met een gunstige rating uit geïndustrialiseerde landen biedt nog altijd waarde, vooral in de B- en BB-ratingsegment.

Op korte termijn zijn de technische factoren neutraal tot positief aangezien het aanbod aan staatsobligaties uit groeilanden beheersbaar is en gepaard gaat met grote coupons en afkopen in Q1. De activaklassestromen sinds vorig jaareinde zijn positief en wij verwachten $ 20-40 mld. instroming van activaklassen in 2017.

In die context houden wij een overwogen (OW) positie aan in hoogrentend krediet dat profiteert van structurele hervormingen en/of IMF-programma's zoals Argentinië, Georgië en Ghana, en selecte Oost-Europese kredieten zoals Bulgarije en Montenegro, waar de waarderingen aantrekkelijk lijken. We zijn ook overwogen in het energiecomplex met onze overwogen posities in landen zoals Venezuela, Angola, Gabon, Azerbeidzjan en Kazachstan, omdat we in 2017 een herstel van de olieprijzen verwachten na het OPEC-akkoord in november 2016 dat in productiebeperkingen resulteerde.

Onze onderwegingen (UW) omvatten kredieten met een lage volatiliteit en kredieten met lage waarderingen die gevoelig zijn voor Amerikaans schatkistpapier, zoals Panama, Peru, Chili, Uruguay, de Filippijnen en Polen. We willen ook een lage blootstelling aanhouden tegenover Zuid-Afrika, dat lijdt aan lage waarderingen, een binnenlandse politieke transitie, risico's op achteruitgang, onvoldoende fiscale aanpassingen en een zwakke groei.

 

Lokale curves: nog steeds een aantrekkelijke activaklasse, selectieve benadering

Lokale rentevoeten zullen blijven profiteren van de desinflatie in de groeilanden en versoepelende beleidsmaatregelen van de centrale banken van de groeilanden, hoewel de verruiming minder sterk kan zijn dan verwacht, gezien de normalisatie van het monetaire beleid door de Fed. We verwachten ook een verder herstel van de cyclische groei in de groeilanden, aangezien de meeste groeilanden nog onder hun potentiële groeipeil zitten. We blijven waarde zien in lokale rentevoeten van groeilanden en blijven OW in bepaalde hoogrentende waarden.

Ondersteund door hoge reële rentevoeten en een constructieve evolutie van desinflatie zoals in Brazilië, Colombia en Rusland, zijn we overwogen in hoogrentende waarden. Versoepelende monetaire beleidsmaatregelen in zowel geïndustrialiseerde als groeilanden stimuleren blootstelling aan het middellange- tot langetermijnsegment van de lokale curves.

We hebben ook een voorkeur voor obligatiemarkten met een gemiddelde volatiliteit zoals die van Zuid-Afrika en Mexico, die beduidend minder goed hebben gepresteerd en de meeste politieke risico's hebben mee verrekend in de prijs. Tot slot verkiezen we een op Polen in plaats van op Duitsland gerichte strategie, op basis van aantrekkelijke meerjarige waarderingen en beperkte inflatoire druk.

Anderzijds zijn we onderwogen in Aziatische laagrentende lokale rentemarkten die gevoelig zijn voor de Amerikaanse rentes, zoals Maleisië. We zijn ook UW in Argentinië (hoewel hoogrentend), op basis van de lage waarderingen en een agressief beleid van de centrale bank in een sterk en aanhoudend inflatoire omgeving. We houden ook onze onderweging aan voor Hongarije, op basis van de verwachte reflatie in 2017 en de hoge gevoeligheid voor Amerikaans schatkistpapier.