ONZE EXPERTISE
Life CareINVESTEER IN DE MENSELIJKE GEZONDHEID

DEMOGRAFIE VRAAGT OM LIFE CARE

Elk leven is kostbaar

Covid-19 herinnert ons eraan dat in deze moderne tijden de maatschappij waarde hecht aan elk leven op onze planeet.

Dat is geen morele beoordeling of maatschappelijke analyse. Uit data blijkt dat maatschappijen over de hele wereld het leven steeds kostbaarder gaan vinden. We kunnen cijfers plakken op deze 'waarde'. Na verloop van tijd heeft elk land de neiging om de uitgaven voor gezondheidszorg te verhogen naarmate zijn bbp groeit. Niet enkel de totale gezondheidsuitgaven stijgen, maar ze nemen ook toe als een percentage van het bbp. Dat kan een langdurig proces zijn, want in de VS nemen de uitgaven voor gezondheidszorg in verhouding tot het bbp nu al meer dan vijf decennia toe.[i]

Uitgaven voor gezondheidszorg stijgen wereldwijd als percentage van het bbp
LifeCare_EN_1.png

 

Demografie in relatie tot  innovatie

Gezondheidszorg is nu al drie decennia een megatrend. De behoeften en groei zitten immers duidelijk in de lift. Door Covid-19 is gezondheidszorg niet uit het nieuws weg te slaan. Na de pandemie denken we dat gezondheidszorg een megatrend op lange termijn zal blijven, die weliswaar minder in het nieuws zal komen. 

In de opkomende landen ontstaat er een middenklasse die goede gezondheidszorg wil. Meer ontwikkelde economieën hebben ook een vergrijzende bevolking. Het leeuwendeel van de uitgaven voor gezondheidszorg vindt plaats na het 60e levensjaar.  Deze trend vereist niet enkel meer gezondheidszorg, maar ook andere oplossingen en meer innovatie. Er is meer nood aan fysieke zorg, zoals robots die hef- en draagbewegingen kunnen doen. 

Beleggingskenmerken

Uitgaven voor gezondheidszorg zijn vrij goed bestand tegen conjunctuurschommelingen. Aandelenwaarderingen kunnen daarentegen ook schommelen in functie van technologische doorbraken en de marktpsychologie. Net zoals de meeste thematische beleggingen zijn gezondheidszorgstrategieën intrinsiek het beste geschikt voor een core/satellite strategie. Zoals voor vele technologieën en innovaties speelt hier 'the winner takes it all', wat voor een complexiteit kan zorgen. Een generalistische portefeuille met slechts een beperkt aantal namen dat specifiek in een thema belegt kan dit thema correct voorspellen, maar enkele superaandelen mislopen. Wanneer je een belegging in een generalistische strategie combineert met een belegging in een strategie die in één enkel thema belegt, die wordt beheerd door sectorspecialisten, heb je meer kans dat je profijt kan halen uit dit thema. 

Lifecare opsplitsing per subsector
LifeCare_EN_2.png

Waarom Candriam?

Candriam heeft een bewezen trackrecord van 20 jaar in beleggingen in de gezondheidszorg, met name  in biotechnologie en oncologie. We hebben een divers en stabiel beleggingsteam dat gespecialiseerd is in gezondheidszorg en meer dan 4 miljard euro aan activa beheert in gezondheidszorgbeleggingen. Onze Lifecare teamleden hebben gespecialiseerde vaardigheden inzake gezondheidstechnologie, zoals specialisaties in biologie en gezondheidszorg. 

Die worden gecombineerd met beleggingservaring en -vaardigheden. Zo heeft een van onze portefeuillebeheerders zowel een doctoraat in de biologische wetenschappen als een CFA. Zij werken ook nauw samen met onze demografische beleggingsspecialisten en onze Milieu-, Sociale en Governanceanalisten, een functie die Candriam al sinds 2005 intern invult. 

Maak hier mee deel van uit. Investeer in de mensheid.

 


[i] Centers for Medicare & Medicaid, CMS.gov, bekeken op 19 september 2019