De aandelenmarkten blijven maar stijgen. Risicovolle activa worden op sleeptouw genomen door nieuwe verwachte stimulusmaatregelen in de VS en elders. In het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Israël loopt de uitrol van de vaccinatiecampagne bijzonder vlot. Zo heeft meer dan 30% van de bevolking al een eerste prik gekregen. Ondanks de nieuwe kortlopende lockdowns groeien de meeste economieën nog steeds. Naarmate het herstel zich doorzet, zal de reflatiebeweging verder opmars maken. De komende weken zullen we echter geconfronteerd worden met het risico op een teleurstelling over de doeltreffendheid van de vaccins omwille van de nieuwe varianten – en zo zijn er wel een paar – en het risico op een oververhitting in de VS in de tweede jaarhelft. Daarom houden we wat afdekkingen aan.

De reflatiebeweging is nog niet afgelopen

Omwille van de huidige toestand zijn we van mening dat de reflatiebeweging nog niet afgelopen is. De economische groei versnelt immers, weliswaar iets minder dynamisch. Enkele landen moesten al nieuwe kortlopende lockdowns opleggen, en hoewel deze wegen op de economische activiteit, blijven de meeste landen groeien. Het Verenigd Koninkrijk zit in een dipje, maar dat was te verwachten. 

Ondertussen zijn de VS de koplopers op het vlak van structurele en cyclische groei. Bovendien wordt er in de VS ook bijkomende budgettaire versoepeling verwacht. President Joe Biden heeft de lat hoog gelegd met een aanzienlijk voorstel van 1,9 biljoen USD. De huidige uitgebreide werkloosheidsuitkering van 300 dollar/week is beschikbaar voor alle werknemers die werkloosheidsuitkeringen krijgen, zoals de vorige wekelijkse toeslag van 600 dollar die werd voorzien in de CARES Act, die afgelopen juli afliep. Aangezien de huidige boost medio maart zal aflopen, tikt de klok voor de president. Hij heeft gesteld dat het verslaan van het virus en de economie doen herstellen zijn topprioriteiten zijn. De enige bron van ongerustheid, althans voor kleine tot middelgrote ondernemingen, is de waarschijnlijke verhoging van de vennootschapsbelasting.

In Europa heeft de Italiaanse president de econoom en voormalige voorzitter van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, gevraagd om een meerderheid in het parlement te zoeken. Draghi zou dus weleens de volgende eerste minister van Italië kunnen worden. De vorige regerende coalitie, die werd geleid door de ontslagnemende Giuseppe Conte, viel uit elkaar over onenigheid over hoe het geld uit het Covid-herstelplan uit Brussel moest worden besteed. Daarna kwam het land in een crisis terecht.

In China gaat op 12 februari het Jaar van de Os van start. In sommige noordelijke provincies werden opnieuw lockdowns opgelegd, omdat het virus weer is opgedoken.

In een notendop gesteld zet het herstel zich zonder uitzondering door. Soms in twee snelheden, afhankelijk van de regio. Dit klimaat is ook sterk ondersteunend voor een verdere rotatie naar valueaandelen, stijgende rentevoeten en grondstoffenprijzen. De financiële voorwaarden van zowel de ECB als de Fed zijn bijzonder versoepelend, en de toekomstprognoses worden als stevig beschouwd. De impact op de financiële markten: stijgende aandelen, stijgende rentevoeten, aantrekkende groei en een comeback van de inflatieverwachtingen, meer voor Amerikaanse overheidsobligaties dan voor de Duitse Bund.

AA_022021_NL.PNG

Eén virus, verschillende varianten

De belangrijkste uitdaging voor de markten is nog steeds de mate waarin de vaccins de ontwikkeling van nieuwe varianten kunnen bijbenen. Het coronavirus verandert immers net zoals andere virussen via mutaties, en na verloop van tijd duiken er over de hele wereld nieuwe varianten op. Er werden tijdens deze pandemie verschillende varianten gevonden van het virus dat Covid-19 veroorzaakt, onder andere in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië en Zuid-Afrika. De huidige vaccins werden ontworpen op basis van eerdere versies van het coronavirussen, maar wetenschappers menen dat deze vaccins nog steeds werkzaam zouden moeten zijn tegen de nieuwe, echter mogelijk niet zo goed. De voorlopige resultaten geven aan dat de nieuwe vaccins, die weliswaar bescherming bieden tegen de nieuwe varianten, iets minder werkzaam zijn.

Dat betekent dat er nog steeds een race tegen de klok aan de gang is tussen de uitrol van het vaccin en de versnelling van de pandemie. Dat is een groter risico voor de groepsimmuniteit. De financiële markten namen het nieuws eerder goed op. De sentimentsindicatoren keerden al snel. Eind januari waren ze gedaald, maar begin februari waren ze alweer hersteld, met een scherp oplopende volatiliteit. Ze stonden beleggingen niet in de weg. De positionering van beleggers en de verschillende analyses van in- en uitstromen toonden immers aan dat er nog ruimte is voor bijkomende positieve geldstromen naar aandelen, vooral in Europa. Wanneer we uitgaan van een volatiliteit die gaat liggen, kan dat zorgen voor een nieuwe golf aan beleggingen.

De wereld na Covid

Gaande van de grootste bedrijven tot de kleinste groep individuen – en inclusief de overheden, centrale banken, ondernemingen, volledige sectoren en families – niemand werd gespaard door het coronavirus en zijn varianten. De gevolgen van deze gezondheidscrisis zullen zich ongetwijfeld nog lang laten voelen.

Voor wat de ondernemingen en landen betreft, is de kloof tussen relatieve 'winnaars' en 'verliezers' nog breder geworden, en sommige kunnen zich beter aanpassen aan de uitdagingen van het virus en hiermee omgaan.     

Qua regionale veerkracht, en binnen Europa, is er een groeikloof tussen Duitsland en de landen die de gezondheidscrisis beter hebben aangepakt dan Frankrijk, Spanje en Italië (toeristische bestemmingen waar meer kleine en middelgrote kapitalisaties achterblijven), omwille van ofwel hun bestuursmodel of intrinsieke zwakte die al voor de crisis aanwezig was. Binnen de opkomende landen steekt China er met kop en schouders bovenuit in vergelijking met andere landen in de regio.

De gezondheidscrisis heeft ook bepaalde consumptiepatronen veranderd. De vraag in de huidige en post-covid wereld sectoren is fors toegenomen op korte termijn en zal nog jaren blijven stijgen. Wij beschouwen technologie, online distributie, overheidsuitgaven en gezondheidszorg allemaal als winnaars.

We vinden ook duurzaamheid een winnend thema voor, onder andere, alle sectoren en bedrijven die zullen profiteren van structureel toenemende overheidsuitgaven. Er wordt immers meer aandacht besteed aan maatschappelijke en ecologische aspecten. In Europa zijn de 'Green Deal' klimaatverandering en de circulaire economie hier allemaal schoolvoorbeelden van. Er zijn kansen in de VS die de moeite zijn om te bekijken, zeker nu president Joe Biden een decreet heeft ondertekend waardoor de VS zich opnieuw aansluiten bij het Parijse Klimaatakkoord. Zowat elk land ter wereld heeft zich aangesloten bij het Parijse Klimaatakkoord, een historisch niet-bindend akkoord tussen de landen om hun koolstofuitstoot te reduceren.

Onze huidige multi-asset strategie 

In onze multi-asset strategie vertalen deze overtuigingen en ideeën zich in een voorkeur voor aandelen ten opzichte van obligaties.

Binnen het aandelenluik zet onze portefeuille in op reflatietrades. We zijn overwogen in Europese en groeilandenaandelen, neutraal voor Amerikaanse aandelen en overwogen in Amerikaanse small- en midcaps. We zijn ook overwogen in Britse small- en midcaps en in wereldwijde banken. Meer recent hebben we beslist om onze Britse aandelenblootstelling in GBP op te trekken.

Binnen het obligatieluik richten we ons vooral op de renteopslag, wat betekent dat we overwogen zijn in groeilandenobligaties, die momenteel de hoogste renteopslag hebben in het vastrentende universum.  Daarnaast zijn we onderwogen in overheidsobligaties, en gaat onze voorkeur uit naar Europese perifere obligaties.

We zijn overwogen in grondstoffen.

Aangezien de financiële markten in zekere zin kwetsbaar blijven voor het virus en zijn varianten, houden we onze afdekkingen aan – zoals afgeleide strategieën, goud en de JPY, om ons te beschermen tegen een teleurstellende werkzaamheid van de vaccins.

Onze kernovertuigingen op langere termijn zijn onder andere (1) topics die beïnvloed worden door de behoefte aan duurzaamheid, (2) veerkrachtige landen (via hun binnenlandse aandelen of index: China A-aandelen, Duitse Dax) en (3) veerkrachtige sectoren (wereldwijde technologie, gezondheidszorg).

AA_022021_2_NL.PNG